Scope 12 inspecties

Wat is een Scope 12 Inspectie?

Een Scope 12 inspectie volgens de Scios certificeringsregeling is een complete inspectie van de zonnestroominstallatie. Deze Scope 12 inspectie zorgt voor een veilige werkomgeving voor jou en jouw werknemers.

environmental-engineers-working-together

Methodiek van de Scope 12 inspectie

Inspectieregeling

De inspectieregeling is in 2019 in het leven geroepen door aanhoudende problemen met de kwaliteit van zonnepaneelinstallaties. Waar voorheen een installatie op verschillende onderdelen en verschillende regels gecontroleerd werd, zijn deze regelingen in deze SCIOS Scope samengevoegd tot één duidelijk format.

Richtlijnen

Volgens de richtlijnen zijn er twee verschillende manieren van inspectie: De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en de Periodieke Inspectie (PI). Een EBI is noodzakelijk wanneer een installatie nooit eerder aan deze inspectie onderworpen is. Daarna vindt om de 3 tot 5 jaar de Periodieke Inspectie plaats.

Keuring

De visuele Scope 12 keuring wordt uitgevoerd met behulp van controlelijsten die gebaseerd zijn op de NEN 1010:2015+C1:2016, NEN 3140+A3:2019, SCIOS Technisch Document TD18 (indien van toepassing) en NEN-EN-IEC 62446:2016/A1:2018.

Voordelen

  • De Scope 12 inspectie verlaagt het risico op brand en verhoogt dus de brandveiligheid van zonnepanelen.

  • Ook kan het voor komen dat een scope 12 inspectie wordt geëist door uw verzekeraar. In dat geval bent u wél verplicht om een scope 12 keuring uit te laten voeren om een verzekering te kunnen afsluiten of te behouden.

  • Met een Scope 12 inspectie toon je aan dat je belang hecht aan een veilige installatie en daarmee een veilige omgeving voor bijvoorbeeld werknemers.

Voorbereiding en Offerte

Na de aanvraag voor een Scios Scope 12 inspectie zal er een prijsopgave worden gemaakt. Voor deze opgave zijn een aantal gegevens en factoren belangrijk.

Object

2 items: Adres en bouwjaar

Groepenkast

1 item: Aantal verdelers

PV Installatie

3 items: Aantal panelen, aantal omvormers met evt. optimizers, aantal strings

Montage gegevens

2 items: Legplan en Kabelplan

Documenten

3 items: Verklaring compatibiliteit, Verklaring Geschiktheid en het opleverdocument

Zorg voor een veilige omgeving

Vraag direct een offert aan!

Uitvoering

Bij een Scope 12 inspectie wordt je PV-installatie gecontroleerd volgens de TD18:

Visuele inspectie

Bij visuele inspectie van een installatie wordt nagegaan of:

  • De noodzakelijke tekeningen aanwezig zijn en de juiste informatie vermeld is
  • De verschillende installatie delen eenduidig herkenbaar zijn
  • De eventuele aanwezige beschadigingen geen gevaar veroorzaken
  • Het elektrisch materieel ten minste in overeenstemming is met de installatie-eisen
  • De verbindingen van de zichtbare beschermingsleidingen in orde zijn
  • De juiste beveiligingstoestellen aanwezig zijn en juist zijn ingesteld

Meting en beproeving

Bij de SCIOS Scope 12 inspectie door meting en beproeving van een installatie wordt nagegaan of wordt voldaan aan de eisen met betrekking tot:

  • De beschermingsleidingen en hun verbindingen;
  • De circuitimpedantie van het stroomstelsel;
  • De aardverspreidingsweerstand van de aardelektrode (mits dit geen gevaar oplevert);
  • De isolatieweerstand van elk gedeelte van de installatie;
  • De veilige scheiding van stroomketens;
  • De goede werking van aardlekbeveiligingen;
  • De goede werking van schakelende beveiligingstoestellen tegen overstroom;
  • De goede werking van beveiligingstoestellen tegen hoge temperatuur;
  • De goede werking van de veiligheidsketens;
  • De deugdelijkheid van de verbindingen.

Naast de controle op de technische staat van de installatie zit in deze inspectie ook een risicocomponent met de controle op voldoende draagkracht van de bouwkundige constructie, de ventilatie van in-dak systemen, de brandbaarheid van dak materialen, de connectoren e.d.

De metingen zullen in overleg tijdens kantooruren worden uitgevoerd.

Afronding inspectie

Aanmelding bij het landelijke SCIOS-portaal

Na afloop van de inspectie wordt het resultaat van de inspectie aangemeld in het landelijke SCIOS-portaal. De opdrachtgever ontvangt een uitgebreid rapport waarin weergegeven de bevindingen, eventuele gebreken en/ of aanbevelingen voor verbetering.

Wanneer u een rapport heeft ontvangen waarbij is aangegeven dat de inspectie niet geheel conform het opgestelde inspectieplan is uitgevoerd en/of zijn er tijdens de inspectie geconstateerde gebreken, afwijkingen en/of defecten vastgesteld die een mogelijk risico vormen, dan is het belangrijk om deze constateringen serieus te nemen en actie te ondernemen om eventuele gebreken te verhelpen.

Wanneer er constateringen/ gebreken zijn zal de installatie worden aangemeld als “Installatie met constateringen”.

Om als eindresultaat de installatie te kunnen aanmelden als “Installatie zonder constateringen” zullen de gebreken moeten worden hersteld door een daartoe bevoegde installateur. Dit dient de opdrachtgever in eigen beheer te organiseren en behoort niet tot de werkzaamheden van het inspectie bedrijf. Daarbij moet richting de installateur aangegeven te worden dat de werkzaamheden opgeleverd dienen te worden met een volledig ingevulde en ondertekende herstelverklaring. Tevens dient de installateur zorg te dragen voor alle benodigde bewijslasten die de inspecteur tijdens een herbeoordeling op locatie benodigd heeft. Denk hierbij aan productinformatie, berekeningen en revisie tekeningen. Met het ondertekenen van de herstelverklaring verklaard de installateur alle gebreken uit het bijhorende inspectierapport conform de geldende richtlijnen te hebben verholpen. Wanneer er meerdere partijen voor de herstelwerkzaamheden zijn betrokken zal ieder afzonderlijk een herstel verklaring moeten uitwerken en ondertekenen waarin duidelijk onderscheid is op welke werkzaamheden de verklaring betrekking heeft met de vermelding van de referenties uit het inspectierapport.

her-inspectie aanvragen

Na het afronden van de herstelwerkzaamheden kunt u middels ons aanvraagformulier de her-inspectie op locatie bij ons aanvragen. Bij deze aanvraag moet de herstelverklaring bijgevoegd worden.

Voor de her-inspectie zal een nieuwe afspraak worden gemaakt. Tijdens deze her-inspectie zal worden gecontroleerd of alle herstel werkzaamheden op een juiste wijze zijn uitgevoerd. Als blijkt dat alle gerapporteerde constateringen zijn hersteld zal de installatie worden afgemeld in het landelijke Scios portaal als “Installatie zonder constateringen”.

“Verklaring met constateringen” wijzigen naar een “Verklaring zonder constateringen”

LET OP: Het wijzigen van een “Verklaring met constateringen” naar een “Verklaring zonder constateringen” moet binnen 12 maanden na de eerste inspectiedatum plaatsvinden. SCIOS gecertificeerde inspectiebedrijven zijn na deze periode vanuit de SCIOS Certificatieregeling verplicht om de gehele installatie opnieuw te beoordelen. De voorgaande inspectie wordt daarmee nietig verklaard. U dient zelf zorg te dragen voor het naleven van deze termijn, de eventuele termijnen die gelden voor de herstelwerkzaamheden en het uitvoeren van een her-inspectie. Deze verantwoordelijkheid kan nimmer ten laste worden gelegd van het SCIOS gecertificeerde inspectiebedrijf.

Zorg voor een veilige omgeving

Vraag direct een offerte aan!