Scope 10 inspecties
Wat is een Scope 10 Inspectie?
Een Scope 10 inspectie volgens de SCIOS certificeringsregeling is een periodieke keuring van bestaande elektrische installaties en elektrische apparaten (elektrisch materieel) op brandrisico. De meeste branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. Om de risico’s van elektrisch materieel vast te stellen, is een veiligheidsinspectie met NEN 3140 als uitgangspunt onvoldoende. Inspecties volgens SCIOS-Scope 8 of Scope 9 hebben een ander doel. Voor de specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico is een aanvullende Scope 10 ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de NTA 8220 en is in samenwerking met elektrotechnische brancheorganisaties, SCIOS en de verzekeringsbranche ontwikkeld. De NTA 8220 beschrijft hoe je het brandrisico van elektrisch materieel beoordeelt, rapporteert en welke minimale competenties nodig zijn.
Implementatie en Uitvoering van Scope 10 Inspectie
De inspectie volgens Scope 10 van elektrisch materieel is eind 2017 operationeel geworden. De verzekeringsbranche dringt aan bij verzekerden op het periodiek laten uitvoeren van deze gecertificeerde risico-inspectie. Hiermee toont een bedrijf aan dat het werkt aan het beperken van het brandrisico. Deze inspectie mag alleen worden uitgevoerd door bevoegde personen, zoals beschreven in het document van de ‘Certificatieregeling voor het kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van het uitvoeren van onderhoud en inspectie aan technische installaties’.
Methodiek van de Scope 10 inspectie
Methodiek
Met de NTA 8220 beschikt de installatiebranche over een breed gedragen controlemethodiek om brandrisico’s van elektrische installaties te beoordelen. Door een methodiek te gebruiken die specifiek voor dit doel ontwikkeld is, zal naar verwachting het brandrisico van een elektrische installaties beter worden beheerst. Ook wordt onduidelijkheid weggenomen over welke type controle je moet toepassen.
Mogelijke eis vanuit brandverzekering
De NTA 8220 is geen wettelijke verplichting, maar verzekeraars kunnen de toepassing van de controlemethodiek eisen in een overeenkomst. Bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden van een brandverzekering. Waar vroeger vraag was naar bijvoorbeeld een NEN 3140-inspectie vanuit een brandverzekering, kan dit nu gaan verschuiven naar een NTA 8220-inspectie of wellicht beide inspecties (waarbij de NTA 8220 een aanvulling is op de NEN 3140).
Certificeringsregeling NTA 8220
SCIOS heeft een certificeringsregeling (scope 10) opgezet voor inspectiebedrijven. Deze stelt kwalificatie-eisen aan bedrijven die controles uitvoeren volgens de NTA 8220-methodiek. Ook is de benodigde kennis van de medewerkers van de gecertificeerde bedrijven getoetst en gewaarborgd. De certificeringsregeling is niet wettelijk verplicht, maar kan wel in een overeenkomst worden geëist, bijvoorbeeld door verzekeraars in hun polisvoorwaarden. Kijk voor meer informatie over de certificeringsregeling op de website van SCIOS.
Geen vervanging van de NEN 3140
De NTA 8220 is geen vervanging van de NEN 3140, maar specifiek gericht op het signaleren van brandrisico’s veroorzaakt door de elektrische installatie. Het signaleren van andere risico’s door de elektrische installatie (zoals veiligheid, gezondheid, welzijn of bedrijfscontinuïteit) zijn geen onderdeel van deze controlemethodiek.
Scope 10 Inspectie
- Visuele Beoordeling: We starten met een visuele inspectie van het elektrische materieel en de omgeving ervan. Dit helpt ons om zichtbare problemen of risico’s te identificeren die invloed kunnen hebben op de veiligheid.
- Metingen en Beproevingen: Onze inspectie omvat het meten van isolatieweerstanden en circuitweerstanden. We testen ook de werking van aardlekschakelaars. Daarnaast maken we gebruik van thermografie om hotspots te detecteren, die kunnen wijzen op mogelijke brandrisico’s.
- Gebruik en Omgeving: We evalueren niet alleen de apparatuur zelf, maar ook hoe deze wordt gebruikt en de omgeving waarin deze zich bevindt. Dit omvat een visuele controle van de achterliggende installatie, met speciale aandacht voor brandrisico’s.
- Inspectie van Losse Installaties: Naast de vaste installatie inspecteren we ook de aangesloten losse installaties, zoals verlengsnoeren en andere tijdelijke elektrische voorzieningen, om ervoor te zorgen dat deze veilig zijn.
De inspectie vindt om de 3 tot 5 jaar plaats en volgt de NEN 1010 norm, die de veiligheidsstandaarden voor laagspanningsinstallaties in Nederland bepaalt.
Na de inspectie ontvang je een gedetailleerd Scope 10 rapport met alle bevindingen. Veiligheid van jouw elektrische installatie staat bij ons voorop!
Voordelen van de Scope 10 Inspectie
Een SCIOS Scope 10 inspectie biedt tal van voordelen voor de veiligheid en continuïteit van uw bedrijf en bezittingen:
- Verbeterde Veiligheid: Regelmatige Scope 10 inspecties helpen gevaarlijke situaties tijdig op te sporen, waardoor u een veiligere werkomgeving kunt garanderen. Dit verkleint het risico op brand en andere elektrische incidenten aanzienlijk.
- Kostenbesparing: Door vroegtijdig problemen te signaleren, kunnen dure reparaties en schade op lange termijn worden voorkomen. Dit bespaart niet alleen op onverwachte kosten, maar kan ook de levensduur van uw elektrische installaties verlengen.
- Gunstigere Verzekeringsvoorwaarden: Een Scope 10 inspectie kan leiden tot betere verzekeringsvoorwaarden. Door aan te tonen dat u proactief zorgt voor de veiligheid van uw installaties, kunt u voldoen aan de eisen van uw verzekering, vaak opgenomen in de polisvoorwaarden van brandverzekeringen en andere verzekeringen.
Met een Scope 10 inspectie zorgt u ervoor dat uw elektrische installaties veilig en betrouwbaar blijven, wat zowel uw financiële als operationele risico’s vermindert.
Voorbereiding en Offerte
Na de aanvraag voor een Scios Scope 10 inspectie zal er een prijsopgave worden gemaakt. Voor deze opgave zijn een aantal gegevens en factoren belangrijk.
Adres
Adres en plaats van het te keuren object en het aantal objecten
Bouwjaar
Bouwjaar van de object(en)
BVO
BVO (bruto vloeroppervlak) per object eventueel splitsen in magazijn, fabricage ruimte en kantoorruimte
Ruimtes
Toepassing van verschillende ruimtes binnen de objecten, zoals werkplaats, kantoor bergruimte en dergelijke
Verdeelkasten
Het aantal hoofd verdeelkasten, de voorzekering van de installatie vanuit de energie/ infra leverancier
Onderverdeelkasten
Het aantal onderverdeelkasten met mogelijk de beschrijving voor welk deel van het object deze bedoeld zijn.
Foto’s
Het aanleveren van foto’s van de verdeelkasten geeft ons een beter beeld van de omvang van de installatie.
Uitvoering van de Inspectie
1. Afspraak en Voorbereiding
Na goedkeuring van de offerte plannen we een afspraak voor de inspectie, waarbij we ook het moment van uitschakeling van de installatie inplannen. Tijdens de inspectie worden foto’s van de installatie gemaakt om bevindingen te documenteren.
2. Inspectieproces
De inspectie omvat visuele beoordelingen, metingen en beproevingen. Na afloop wordt een volledig rapport opgesteld.
3. Rapportage
Na de inspectie wordt het resultaat aangemeld in het landelijke SCIOS-portaal. U ontvangt een uitgebreid rapport met bevindingen, eventuele gebreken en aanbevelingen voor verbetering.
4. Reactie op Constateringen
Bij gebreken wordt de installatie als “Installatie met constateringen” geregistreerd. Laat een erkende installateur de gebreken verhelpen en zorg voor een herstelverklaring die bevestigt dat alle problemen volgens de richtlijnen zijn opgelost.
Her-inspectie en Afsluiting
Her-inspectie Aanvragen
Na voltooiing van de herstelwerkzaamheden kunt u een her-inspectie aanvragen via ons aanvraagformulier. De herstelverklaring moet hierbij worden bijgevoegd.
Her-inspectie Proces
Voor de her-inspectie wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Tijdens deze inspectie wordt gecontroleerd of alle herstelwerkzaamheden correct zijn uitgevoerd. Als alle gebreken zijn hersteld, wordt de installatie afgemeld als “Installatie zonder constateringen”.
Termijn en Verantwoordelijkheid
Let op: Het wijzigen van een “Verklaring met constateringen” naar een “Verklaring zonder constateringen” moet binnen 12 maanden na de eerste inspectiedatum gebeuren. Na deze periode moeten SCIOS gecertificeerde inspectiebedrijven de gehele installatie opnieuw beoordelen. Zorg ervoor dat u binnen deze termijn handelt en de benodigde her-inspectie aanvraagt. De verantwoordelijkheid voor naleving van deze termijn ligt bij u als opdrachtgever.
Zorg voor een veilige omgeving
Vraag direct een offerte aan!